Βιοιατρική: Προτεραιότητά της οι άνθρωποί της

Βιοιατρική: Προτεραιότητά της οι άνθρωποί της

Η υγεία πλήττεται στις μέρες μας σε μεγάλο βαθμό. Οι ραγδαίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις έχουν προσδώσει ρόλο πρωταγωνιστικό στην ειδησεογραφία της χώρας μας σε δημόσια, ιδιωτικά θεραπευτήρια, φαρμακευτικές εταιρίες, πρόσωπα άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενα με τον ευρύτερο χώρο της υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα δεν μένουν φυσικά ανεπηρέαστοι από το γενικότερο αρνητικό κλίμα, και το μελανότερο σημείο εδώ είναι ότι αλληλεπιδρούν με ασθενείς και με άξονα το ύψιστο αγαθό της υγείας.

Συναντήσαμε την κα Αγγελική Κακανιάρη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στον όμιλο εταιριών υγείας Βιοιατρική. Η κα Κακανιάρη θα μας εισαγάγει στον κόσμο του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου και θα μας εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες στον χώρο της υγείας ακριβώς από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τις στρατηγικές που ακολουθούνται εν καιρώ κρίσης.

 

Κα Κακανιάρη, από το 1981 έως και σήμερα θα λέγαμε ότι η πορεία του ομίλου Βιοιατρική είναι σταθερή και ανοδική. Πώς θα το εξηγούσατε εσείς από τη δική σας ματιά;

Ξεκινήσαμε το 1981, και σήμερα είμαστε ένας από τους ισχυρότερους ομίλους εταιριών υγείας, με 29 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, 3 γενικές κλινικές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και 3 ιδιόκτητα οδοντιατρεία και κέντρα διεθνών ασθενών. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο όμιλος Βιοιατρική συνεχίζει τη σταθερά ανοδική πορεία του, παραμένοντας πιστός στο όραμά του, τη βελτίωση δηλαδή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, μέσα από την προσφορά καινοτόμων, ποιοτικών και εύκολα προσβάσιμων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Η πορεία του είναι σταθερή και ανοδική, διότι υπάρχει πάντα προσήλωση στην αξιοπιστία των ιατρικών αποτελεσμάτων και πλήρης αυτοματοποίηση των εργαστηρίων. Με σταθερές αξίες την αξιοπιστία, την υπευθυνότητα, την ποιότητα, την ακεραιότητα , την εντιμότητα και την καινοτομία προσφέρουμε περισσότερες από 2.000 εργαστηριακές εξετάσεις και δεχόμαστε πάνω από 2.800.000 επισκέψεις τον χρόνο. Συμμετέχουμε σε 45 διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα εξωτερικής ποιοτικής αξιολόγησης, που καλύπτουν όλες τις εργαστηριακές ειδικότητες. Αντικειμενική επιβεβαίωση της αξιοπιστίας, αποτελούν οι τιμητικές διακρίσεις που απέσπασε διαχρονικά η Βιοιατρική, συμμετέχοντας τόσο σε εθνικά όσο και σε ευρωπαϊκά προγράμματα αξιολόγησης.

Η ανάπτυξη μηχανισμών συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των εσωτερικών διαδικασιών μας, η μέτρηση και η αξιολόγηση του βαθμού ικανοποίησης των ασθενών μας, η συνεχής βελτίωση, οι επενδύσεις σε νέα μηχανήματα, το πολυδιάστατο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι αναπόσπαστα στοιχεία της επιτυχίας του ομίλου μας στο πέρασμα των χρόνων.

 

Πώς προσπαθεί ο όμιλος να αντεπεξέλθει τα τελευταία δύσκολα έτη για τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση;

Παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες, ο όμιλος Βιοιατρική δίνει σταθερά έμφαση στην ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, υλοποιώντας τον θεμελιώδη στόχο που είναι η παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ισότιμα, χωρίς διακρίσεις σε όλους τους πολίτες.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ιατρικών και τεχνολογικών συστημάτων τελευταίας γενιάς. Ενδεικτικά για το 2016, το επενδυτικό πρόγραμμα ανήλθε στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση αυτή περιελάμβανε και τη δυναμική ανάπτυξη του δικτύου διαγνωστικών κέντρων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η οποία δημιούργησε πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας.

Εσωτερικά, δημιουργούμε ευέλικτες και αποτελεσματικές οργανωτικές δομές και νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις. Συνεργαζόμαστε με τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και με περισσότερες από 400 ιδιωτικές εταιρίες.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δώσαμε τη δυνατότητα σε περισσότερα από 100.000 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να πραγματοποιήσουν δωρεάν τις αιματολογικές τους εξετάσεις στα εργαστήριά μας. Επιπρόσθετα, περισσότερα από 180.000 άτομα επωφελήθηκαν από σημαντικές εκπτώσεις, προκειμένου να πάρουν μέρος στα προγράμματα προληπτικού ελέγχου της εταιρίας μας. Το γεγονός ότι ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών, αποτελεί τη σημαντικότερη προσφορά της εταιρίας μας προς την ελληνική κοινωνία.

 

Ο χώρος της υγείας είναι πολύ ιδιαίτερος. Πώς εσείς, ως υπεύθυνη ανθρωπίνου δυναμικού του ομίλου, αντιλαμβάνεστε αυτή την ιδιαιτερότητα και ποιες στρατηγικές εφαρμόζετε σε επίπεδο διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού;

Δύναμη του ομίλου Βιοιατρική, μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών στον χώρο της υγείας, οι 1.862 εργαζόμενοι και οι 509 ιατροί που κάνουν πράξη το όραμά του: να προσφέρουν δηλαδή την υψηλότερη ιατρική φροντίδα με ανθρώπινο πρόσωπο.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, η ευαισθητοποίηση ως προς τον άνθρωπο επεκτείνεται, πέρα από τους πελάτες και στο καθημερινό εσωτερικό περιβάλλον εργασίας.

Σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και ανασφάλειας, το να μπορεί ένας εργοδότης να προσφέρει ένα σύγχρονο, ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας, με συνεχή ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την ικανοποίηση των εργαζομένων του. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη συμβολή των ανθρώπων μας, στα πλαίσια ενός ανταγωνιστικού και διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, ο όμιλος δίνει έμφαση στη διαρκή εκπαίδευση και ανάπτυξή τους, στην ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, στη βελτίωση των συστημάτων παροχών και κινήτρων και στην προώθηση της ομαδικής εργασίας.

Επενδύουμε στην ανάπτυξη των εργαζομένων, μέσα από ένα καλά δομημένο εκπαιδευτικό ετήσιο πλάνο σε διαφορετικές κατηγορίες εκπαίδευσης. Μέσα από οργανωμένη διαδικασία ετήσιας αξιολόγησης, βελτιώνεται η ατομική απόδοση με στοχευμένες ενέργειες, παρακολουθείται η ατομική πορεία των εργαζομένων μακροχρόνια, ενισχύοντας τις εσωτερικές μετακινήσεις και τις προαγωγές.

Ο όμιλος ενδυναμώνει την εταιρική κουλτούρα μέσα από ποικίλες ενέργειες, όπως εταιρικό περιοδικό, συμμετοχή σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας, ομάδες αθλητισμού κ.λπ. Προωθεί προγράμματα και παροχές αύξησης ικανοποίησης, αλλά και επιβράβευσης των εργαζομένων, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη φροντίδα της προς αυτούς. Αναφέρουμε ενδεικτικά την τράπεζα αίματος εργαζομένων, την πολιτική παροχών υπηρεσιών υγείας, ένα ευρύ φάσμα παροχών, όπως γάμος, γέννηση, συμπλήρωση πολυετίας, επιβράβευση υψηλής απόδοσης κ.λπ. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να είναι υπερήφανοι που είναι μέλη της οικογένειας του ομίλου Βιοιατρική.

 

Όσον αφορά στην εκπαίδευση των εργαζομένων ειδικότερα επενδύετε; Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείτε;

Οι ραγδαίες αλλαγές στον χώρο της υγείας, καθώς και η τεχνολογική πρόοδος, καθιστούν απαραίτητη τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση. Η εκπαίδευση είναι συνδεδεμένη με τα ατομικά πλάνα ανάπτυξης των εργαζομένων μας, αλλά και με την ευρύτερη ετήσια στρατηγική της εταιρίας.

Κατ’ αρχήν η πρόσληψη ενός νέου εργαζομένου, ξεκινάει με το Induction Programme, ομαδικό ή ατομικό, για τα εξειδικευμένα στελέχη, που περιλαμβάνει γενικές παρουσιάσεις του ομίλου, της εταιρικής κουλτούρας, του οράματος και των αξιών και επεκτείνεται σε θέματα ποιότητας, εξυπηρέτησης πελατών και λοιπών εξειδικευμένων θεμάτων.

Σε συστηματική βάση, οι ανάγκες εκπαίδευσης των εργαζομένων σε όλο τον όμιλο καταγράφονται και η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού σε συνεργασία με τους διευθυντές των τμημάτων, καταρτίζει τα ετήσια πλάνα εκπαίδευσης.

Tο ετήσιο πλάνο περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες εκπαίδευσης, όπως ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, βελτίωση γνώσεων και εξειδίκευσης, θέματα management, τεχνολογίας, ISO και πιστοποιήσεων, υγιεινής και ασφάλειας. Διαχωρίζονται σε εσωτερικές, καθώς έχουν θεσπιστεί θέσεις εσωτερικών εκπαιδευτών, αλλά και εξωτερικές. Σχεδιάζονται ολοκληρωμένα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα ανάπτυξης, προσαρμοσμένα στις εταιρικές ανάγκες.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η μακροχρόνια επιτυχημένη πορεία του ομίλου Βιοιατρική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή κατάρτιση και τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση του προσωπικού μας.

 

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι εκείνα τα στοιχεία της προσωπικότητας που καλό θα ήταν να έχει κάποιος, o οποίος θέλει να εργαστεί στον ευρύτερο χώρο της υγείας;

Ανεξάρτητα με τη θέση εργασίας και τα καθήκοντα ενός εργαζομένου, υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, που είναι απαραίτητα για έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως αυτόν της υγείας. Ανθρώπινες αξίες, όπως το ήθος, η εντιμότητα, η υπευθυνότητα, η εχεμύθεια και η ακεραιότητα του χαρακτήρα αντιπροσωπεύουν τις ευρύτερες εταιρικές αξίες του ομίλου μας.

Ο προσανατολισμός στο ποιοτικό αποτέλεσμα, η αξιοπιστία, η ποιότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας που αντιπροσωπεύει τον όμιλο, οπότε και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα τα παραπάνω. Τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τον εξεταζόμενο πρέπει να διαθέτουν ευγένεια, υπομονή, υπευθυνότητα και γενικά πολύ καλές δεξιότητες επικοινωνίας. Πρέπει να τον αντιμετωπίζουν με απόλυτο σεβασμό. Ανάλογα με τις εξειδικευμένες θέσεις εργασίας ικανότητες, όπως καινοτομία και δημιουργικότητα, αναλυτική σκέψη, προσοχή στη λεπτομέρεια, ευελιξία, ομαδική εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

 

Και όσον αφορά στον όμιλο; Ποιο είναι το προφίλ του υποψηφίου εργαζομένου που θα επιλέξετε;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η προσωπικότητα των ανθρώπων που θα επιλέξουμε, είναι για εμάς η προστιθέμενη αξία στην πρόσληψη, καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να πρεσβεύουν τις εταιρικές μας αξίες.

Δεδομένου της μεγάλης προσφοράς υποψηφίων για κάθε θέση εργασίας, ο εργοδότης έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει τον/την υποψήφιο/α που θα αναδείξει περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα ενσωματωθεί ομαλότερα στην εταιρική κουλτούρα. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης, απαραίτητη είναι η εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, καθώς και η εργασιακή προϋπηρεσία  και η εξειδίκευση. Αυτό που θα κάνει τον/την υποψήφιο/α να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες είναι κατά κύριο λόγο η προσωπικότητά του/της, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, οι ικανότητες, η υπευθυνότητα, η ομαδικότητα, η διάθεση για μάθηση, η προσήλωση στην ποιότητα, η ευελιξία που αναδεικνύει σε ένα εργασιακό περιβάλλον, καθώς και η προοπτική της μελλοντικής του/της ανάπτυξης.

 

Πώς ο τομέας ανθρωπίνου δυναμικού στον όμιλο στέκεται απέναντι στις ολοένα και αυξανόμενες δυσκολίες και προβλήματα που προκύπτουν στον χώρο της υγείας;

Ο τομέας του ανθρώπινου δυναμικού έχει έναν νευραλγικό ρόλο, καθότι η συμβολή του είναι καθοριστική για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και της εταιρικής κουλτούρας που διαμορφώνεται στο πέρασμα των χρόνων.

Η στρατηγική της διεύθυνσης είναι πάντα προσανατολισμένη στο ποιοτικό αποτέλεσμα και συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξη του ομίλου. Βρίσκεται στο πλευρό της διοίκησης και των διευθύνσεων, στηρίζοντας το όραμα, τις αξίες και τους επιμέρους στόχους, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και σε καθημερινή βάση.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της διεύθυνσης σήμερα, περιλαμβάνει τον έγκαιρο και σωστό σχεδιασμό των ανθρώπινων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις της αγοράς, την ανάγκη συγκράτησης του κόστους, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της υψηλής απόδοσης και των κατάλληλων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εργαζομένων. Οι καλές εργασιακές σχέσεις, το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη, η διασφάλιση της εργασίας, καθώς και η ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, είναι ένας ακόμη βασικός στόχος.

Οι πολιτικές και οι διαδικασίες πρέπει να είναι καινοτόμες και οι διεργασίες και πληροφορίες να στηρίζονται από αποτελεσματικά πληροφοριακά συστήματα. Η παρεχόμενη πληροφόρηση προς τη διοίκηση πρέπει να είναι γρήγορη, έγκυρη και ποιοτική, προκειμένου να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις στον τομέα του προσωπικού.

 

Κλείνοντας θα θέλατε να μας πείτε αν κατά τη γνώμη σας εφαρμόζονται στα θεραπευτήρια δημοσίου στρατηγικές διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού;

Σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με ραγδαία ανάπτυξη και έντονο ανταγωνισμό, η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να μπορεί να προσδίδει προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η στρατηγική που θα ακολουθήσει η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και οι επιμέρους ετήσιοι στόχοι που καλείται να υλοποιήσει, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης εταιρικής στρατηγικής.

Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας σε σχέση με τον δημόσιο, έχει διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική ευελιξία , καινοτομία και δημιουργικότητα, ταχύτητα αποφάσεων και υλοποίησης. Ως επακόλουθο, οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα, στερούνται της ευκαιρίας για ανάπτυξη σύγχρονων πολιτικών, χρήσης επαρκών πόρων για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, ενδέχεται να έρχονται αντιμέτωποι με παγιωμένες καταστάσεις και κουλτούρες, γεγονός που θα τους αποθαρρύνει και απογοητεύει ως προς τη δημιουργικότητα και τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων, αλλά και την υλοποίηση του επαγγελματικού τους οράματος στο περιβάλλον εργασίας.

 

Μίνα Βασιλοπούλου,

Υπεύθυνη Δημοσιογραφικού Περιεχομένου Skywalker.gr