Ευρωπαϊκή Πίστη : Ομαδική κουλτούρα

Ευελιξία, συνεργατικότητα, εξειδίκευση είναι απαραίτητα συστατικά για να εργάζεται κάποιος εν καιρώ κρίσης, μας λέει η κα Ιωάννα Ντανάκα, προϊσταμένη ανθρωπίνου δυναμικού της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Η κα Ντανάκα, μας μιλάει για την αγορά εργασίας στον ασφαλιστικό κλάδο σήμερα, τα βασικά στοιχεία για την επιτυχημένη πορεία των εργαζομένων και της επιχείρησης, αλλά και τον σημαντικό ρόλο της διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού.

Κα Ντανάκα, η Ευρωπαϊκή Πίστη από το 2009 έως το 2015 έχει αυξήσει θεαματικά την παραγωγή της κατά 50%. Επιπλέον, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις της εταιρίας τα τελευταία έτη είναι αρκετές. Από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, ποια είναι τα στοιχεία της προσωπικότητας των στελεχών της που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα;

Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις την τελευταία 7ετία και έχει λάβει πολλές και σημαντικές διακρίσεις. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία μας χαροποιούν ιδιαίτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε, οφείλονται στην κουλτούρα που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη την εταιρία.

Τα στελέχη μας έχουν ενστερνιστεί πλήρως το όραμα, τις αξίες και τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί από τη διοίκηση της εταιρίας. Όλοι μαζί ως μια ισχυρή ομάδα σε ένα άριστο εργασιακό κλίμα προσανατολιζόμαστε στη συνέχιση της αναπτυξιακής και επιτυχημένης πορείας των τελευταίων ετών.

Ποιο είναι το ιδανικό προφίλ του υποψήφιου εργαζομένου για την Ευρωπαϊκή Πίστη;

Ο ιδανικός εργαζόμενος για την Ευρωπαϊκή Πίστη θα πρέπει να ενστερνίζεται το όραμα, τις αξίες και τους στρατηγικούς στόχους της εταιρίας και να διαθέτει ενθουσιασμό και πελατοκεντρική αντίληψη. Επίσης, εξίσου σημαντικό θεωρούμε να έχει δυνατότητες εξέλιξης, να μην εφησυχάζει και να ψάχνει πάντα για νέα γνωστικά αντικείμενα και επαγγελματικές εμπειρίες.

Τι σημαίνει για εσάς η πρώτη εντύπωση σε μια συνέντευξη επιλογής προσωπικού; Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό ενός υποψηφίου που θεωρείτε το πιο σημαντικό;

Δεν μας εκφράζει η δήλωση «η πρώτη εντύπωση μετράει». Σίγουρα ένα βιογραφικό αποτελεί την πρώτη εικόνα του υποψηφίου, που δεν το προσπερνά κανείς ως στάδιο. Θετικές ενδείξεις αποτελούν η ακρίβεια, η ευγένεια και η καλή επικοινωνία, αλλά δεν συνιστούν τον μόνο παράγοντα στη διαδικασία πρόσληψης.
Κατά τη διάρκεια μίας πρώτης συνέντευξης, προσπαθώ να μην κρίνω τον υποψήφιο, αλλά να τον ακούω προσεκτικά, ώστε να βρω τόπο κοινής επαφής. Όλα τα υπόλοιπα βήματα της διαδικασίας πρόσληψης (συνεντεύξεις με υπευθύνους τμημάτων, συγκεκριμένα τεστ ανά θέση εργασίας) είναι εκείνα που συμβάλλουν και χτίζουν την εικόνα ενός υποψηφίου.

Ποιο είναι το γενικότερο επίπεδο του προφίλ του ατόμου που θα βρει εργασία σε περίοδο ποσοστών ανεργίας-ρεκόρ και θα έχει επαγγελματική ανέλιξη;

Πιστεύω πολύ ότι η εξειδίκευση, είτε μέσω σπουδών είτε μέσω εργασιακής εμπειρίας, αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας, προκειμένου να γίνει κανείς αξιόλογος και περιζήτητος επαγγελματίας στον τομέα του.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ευελιξία, η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ποικίλες καθημερινές εργασιακές προκλήσεις σε μια εποχή που γίνεται ολοένα πιο απαιτητική και ανταγωνιστική.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ικανότητα συνεργασίας και το ομαδικό πνεύμα συντελούν στα κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας εν δυνάμει νέος εργαζόμενος.

Μέσα από τη σελίδα μας παρατηρούμε ότι η ανταπόκριση υποψηφίων σε αγγελίες θέσεων εργασίας στον ασφαλιστικό κλάδο είναι μειωμένη. Ποια η δική σας εξήγηση;

Η αλήθεια είναι πως στις δικές μας αναζητήσεις υποψηφίων μέχρι τώρα δεν έχουμε εντοπίσει παρόμοιο φαινόμενο. Καθημερινά λαμβάνουμε πολλά βιογραφικά υποψηφίων, οι οποίοι είτε έχουν σχέση με τον χώρο είτε όχι, και επιθυμούν να εισχωρήσουν σε αυτόν για πρώτη φορά. Ίσως η ανταπόκριση των υποψηφίων σε αγγελίες στον ασφαλιστικό κλάδο να μην είναι τόσο έντονη, λόγω της ανασφάλειας που έχει ανακύψει από την αναστολή λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει κατανοητό στον κάθε υποψήφιο είναι πως μετά την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II δύσκολα μια ασφαλιστική εταιρία μπορεί να αναστείλει τη δραστηριότητά της, κάτι που ίσως το ευρύ κοινό να μην το γνωρίζει και άρα να εκφράζει επιφυλάξεις να γίνει μέλος της.

Η κρίση στην ελληνική αγορά σίγουρα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον ασφαλιστικό κλάδο. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των εργαζομένων σας και ποια η στάση από πλευράς της διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρία σας;

Όπως επεσήμανα και νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις την τελευταία 7ετία. Οι επιδόσεις αυτές είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας, συλλογικής προσπάθειας και συνοχής της διοίκησης, του ανθρώπινου δυναμικού και του δικτύου πωλήσεων.

Ως τμήμα ανθρώπινου δυναμικού φροντίζουμε με συχνές συναντήσεις του προσωπικού να ενημερώνονται οι εργαζόμενοί μας από μέλη της διοίκησης αναφορικά με τα αποτελέσματα της εταιρίας μας, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ασφάλειας και υπερηφάνειας για την πορεία της. Επίσης, με βραβεύσεις και ετήσια μπόνους επίτευξης στόχων επιβεβαιώνουμε και επιβραβεύουμε την προσπάθεια όλων.

Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, καθώς ενδυναμώνει τους ανθρώπους μας και τους καθιστά άξιους επαγγελματίες, έτοιμους να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ανάγκη.

Θα θέλατε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος του recruiter στην ασφαλιστική αγορά και στην Ευρωπαϊκή Πίστη ειδικότερα;

Ο ρόλος ενός recruiter είναι πολλαπλός. Η αναζήτηση για τη στελέχωση θέσης είναι πλέον πολύπλευρη μέσω των διαφορετικών καναλιών που υπάρχουν σήμερα (CareerSite, LinkedIn, Facebook κ.λπ.).

Αφενός χρειάζεται να είναι σε θέση να διακρίνει σε πρώτο στάδιο την καταλληλότητα ενός υποψηφίου από το βιογραφικό του, και αφετέρου μέσω της συνέντευξης να μπορεί να ξεχωρίσει τα στοιχεία εκείνα της προσωπικότητάς του, τα οποία θα τον αναδείξουν ως τον ιδανικό υποψήφιο.

Ως υπεύθυνη του ανθρώπινου δυναμικού της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, υιοθετώ πλήρως την ανθρωποκεντρική μας κουλτούρα και στόχος μου είναι η εμπειρία όλων των υποψηφίων από τη διαδικασία στελέχωσης να είναι όσο δυνατόν πιο θετική, είτε προσληφθούν τελικώς είτε όχι.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί πυλώνες στον τομέα της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού για την Ευρωπαϊκή Πίστη;

Στην Ευρωπαϊκή Πίστη έχουμε ένα όνειρο στο οποίο έχουμε όλοι δεσμευτεί: Θέλουμε μία κοινωνία εργαζομένων που θα ζει, θα δημιουργεί και θα αναπτύσσεται σε συνθήκες ασφάλειας, ανεμπόδιστων προοπτικών εξέλιξης, ιδανικού περιβάλλοντος και δίκαιης ανταμοιβής της προσφοράς τους.

Ένας σημαντικός πυλώνας είναι η συνεχής εξέλιξη της διαδικασίας στελέχωσης για την προσέλκυση ταλέντων για τον εμπλουτισμό της ομάδας μας με τους καλύτερους.

Ένας άλλος είναι ενδυνάμωση και η βέλτιστη κατάρτιση των εργαζομένων μας, μέσω κατάλληλων σεμιναρίων που ενισχύουν την ήδη κεκτημένη εμπειρία τους. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιούνται οι άνθρωποί μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται όσο δυνατόν καλύτερα στην προβλεπόμενη θέση ή και σε οποιαδήποτε θέση παραστεί ως έκτακτη ανάγκη.

Επιπλέον, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό μας με δράσεις κοινωνικού περιεχομένου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε στην Ελλάδα σήμερα;

Μία από τις βασικότερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ασταθές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιούμαστε, όπως είναι οι συνεχείς αλλαγές στον φορολογικό – ασφαλιστικό τομέα, η γραφειοκρατία κ.ά.

Η αποδυνάμωση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας με τη μετακίνηση των νέων μας στο εξωτερικό είναι μία πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικά.

Επίσης, η γήρανση του πληθυσμού θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Και οι επόμενοι στόχοι σας σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού;

Ένας από τους βασικότερους στόχους μας είναι τα προγράμματα ανάπτυξης για άτομα που επιθυμούμε να εξελιχθούν στην εταιρία, κάτι που ήδη έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε και είμαστε αρκετά χαρούμενοι γι’ αυτό.

Ακόμα, εξελισσόμαστε συνεχώς στον τομέα της επιβράβευσης των εργαζομένων μας, εντάσσοντας νέες μεθόδους αναγνώρισης της καλής απόδοσης.

Τέλος, ένας ακόμη στόχος μας είναι η εισαγωγή περισσότερων εργαλείων στη διαδικασία στελέχωσης νέας θέσης, τα οποία να είναι ικανά να αναδείξουν πιο σύντομα και εύκολα τον ιδανικό υποψήφιο.

Μίνα Βασιλοπούλου,
Υπεύθυνη Δημοσιογραφικού Περιεχομένου Skywalker.gr