Η αναγκαιότητα για μια κοινότητα στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που θα συζητήσουν για τη μετάβαση από το terra στο micro, από την παγκόσμια κοινωνία στην κοινότητα, που θα τοποθετήσουν την παραγωγή αγαθών πριν από το κέρδος, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος δημιουργικής οικονομίας, που θα καταφέρουν να εναρμονίσουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς με τις δεξιότητες που σήμερα χρειάζονται, ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του HR Community Conference & Αwards 2016 που διοργάνωσε το Skywalker.gr την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στο Divani Caravel, στην Αθήνα. 

Ο κύριος Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του Skywalker.gr, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος να παράγει κοινωνικά αγαθά πάνω από το κέρδος. «Θα συζητήσουμε για μια μετάβαση, από την υπακοή στη συμμετοχή, από την ανασφάλεια στην πρωτοβουλία και από τον φόβο στην προσπάθεια να συναντήσουμε συνθήκες που ευνοούν τη ζωή και την ευτυχία και λιγότερο που υπηρετούν μηχανισμούς». 

Ο κύριος Λεβετσοβίτης Νικόλαος, Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη να εναρμονιστούν οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες σήμερα με τις ανάγκες που έχει η αγορά, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με νέες ιδέες, καινοτόμες, νέων τεχνολογιών. «Καταντήσαμε χώρα αναντιστοιχιών. Αναντιστοιχία παραγωγής κατανάλωσης, φόρων και φοροδοτικής ικανότητας, επενδύσεων και γραφειοκρατίας, δημόσιας διοίκησης και αναγκών της κοινωνίας, παιδείας και κοινωνίας». 

Στο Panel I: «Η Μεγάλη Εικόνα» με συντονίστρια την κυρία Μαρία Γεωργαλά, Κοινωνιολόγο– Σύμβουλο Σταδιοδρομίας DEA Επικοινωνίας & Πληροφορίας – GCDF της Career Design συμμετείχαν οι ομιλητές: Δημήτριος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος ΑγροΝέα, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Περιβολάρη Βάλια, Διευθύντρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού – Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ernst & Young, Τσαρούχης Γιάννης, Senior Account Manager, HCM Applications της Oracle Hellas και Αλεξοπούλου Γεωργία, Recruitment Manager της Adecco HR. 

Η κυρία Παπαλεξανδρή μίλησε για τις κύριες τάσεις που εμφανίζονται στο εργασιακό τοπίο διεθνώς και τη μετάβαση από το macro στο micro. Παρουσιάζονται σήμερα μεγάλες δημογραφικές ανισότητες, έκρηξη στην ψηφιακή τεχνολογία και στα social media, αλλά παράλληλα σημαντικές ελλείψεις σε γνώσεις και δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα. Ο κύριος Τσαρούχης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εξάρτηση που έχουμε από την τεχνολογία, είτε ως καταναλωτές είτε ως εργαζόμενοι. Πιο συγκεκριμένα για τη διαχείριση των Big Data από τις επιχειρήσεις προς όφελος των εργαζομένων θα οδηγήσει σε ένα παραγωγικό και ευτυχισμένο παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Η κυρία Περιβολάρη μίλησε για την εναρμόνιση της διαφορετικότητας, για την ιδιαίτερη σημασία που έχει η δημιουργία κουλτούρας ομαδικότητας. Για την ανάγκη να αναδειχθεί ότι η διαφορετικότητα τελικά αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Η κυρία Αλεξοπούλου επικέντρωσε την ομιλία της στην κινητικότητα των ταλέντων. Η αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα, είναι ένα ικανό εργατικό δυναμικό, που θα έχει τις απαραίτητες δεξιότητες και συμπλήρωσε ότι η κινητικότητα των ταλέντων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία παγκόσμιων δικτύων γνώσης, καθώς επίσης και για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Ο κύριος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις κοινότητες και τα δίκτυα, τονίζοντας ότι η κοινωνικά οικονομία είναι η ικανοποίηση των αναγκών και ότι στο μέλλον θα μιλάμε για μιλάμε για μια διαφορετική κοινωνία. 

Στο Panel II: «Η Ελληνική Αντίληψη της Πραγματικότητας» με συντονιστή τον κύριο Κώστα Κετσιετζή, Δημοσιογράφο του insider.gr, συμμετείχαν οι ομιλητές: Άννα Καραδημητρίου, Αντιπρόεδρος & Γενική Διευθύντρια Adhoc Ερευνών της Focus Bari, Αντώνιος Καλέντζης, Ψυχολόγος, Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Καλούπης, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Ερατώ Παρασχάκη, Head of Talent and Career Management στην Manpower Group. 

Η κυρία Καραδημητρίου, παρουσιάζοντας έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Είμαστε στην εποχή του Phy-gital: and now what?», τόνισε ότι το Phy-gital είναι η πραγματική συνύπαρξη ψηφιακού και μη ψηφιακού κόσμου, η οποία μας επηρεάζει καθημερινά. Ο κύριος Καλέντζης μίλησε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό ατόμων με ψυχικές διαταραχές και για την απαίτηση της εποχής να αντιστοιχίζονται οι δεξιότητες του πάσχοντα με τις κατάλληλες εργασίες. Ο κύριος Καλούπης μίλησε για την εμπειρία των Ελλήνων Προσκόπων στην εξέλιξη κοινοτήτων και δικτύων της ελληνικής κοινωνίας, αναφέροντας ότι οι εθελοντές επωφελούνται από τις ευκαιρίες προσφοράς και δημιουργικότητας που προκύπτουν. Η κυρία Παρασχάκη παρουσιάζοντας έρευνα της Manpower Group με τίτλο «Έλλειψη Ταλέντου 2015» η οποία πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως, τόνισε ότι οι παγκόσμιες τάσεις επηρεάζουν και το τοπικό επίπεδο. Στην Ελλάδα υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη αναγκών σε επιχειρησιακό επίπεδο, κατατάσσοντας την στην 6η θέση σε έλλειψη ταλέντου, έναντι της 19ης περσινής. Η έλλειψη εμπειρίας επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων είναι οι βασικοί λόγοι από τους οποίους προκύπτει η σημερινή κατάσταση.

Ο κύριος Πέτρος Πολυχρόνης, Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), Θεραπευτής Ομάδας και Οικογένειας και Παιδοψυχίατρος, εστίασε στα ζωντανά συστήματα προσεγγίζοντας παράλληλα και τον άνθρωπο που δρα μέσα σε αυτά. Ανέφερε ότι η συνεργασία και η προσπάθεια για ένταξη όσων περισσότερων ανθρώπων στα ζωτικά συστήματα είναι απαραίτητο συστατικό εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα. «Η κοινωνία μας πρέπει να ξεφύγει από την κανονικότητα. Το σημαντικό είναι ακόμα και αν υπάρχει διαφωνία σε μια ομάδα αυτή να συνεργαστεί». Υπογράμμισε ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να πάμε ένα βήμα παρακάτω και όχι για να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Για να γίνει η μετάβαση απαιτείται η αποσταθεροποίηση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανάφερε ότι το σημαντικό στοιχείο επιχειρηματικής βιωσιμότητα είναι: οι εργαζόμενοι να αισθάνονται μέλη μιας κοινότητας, όπου έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται και η εταιρεία να δέχεται τις καινούργιες ιδέες και τους ανθρώπους και προσπαθώντας να αποκτήσει διαλογική σχέση μαζί τους. 

Στο Panel III: «Οικοσύστημα: Τάσεις στην Εργασία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού» με συντονιστή τον κύριο Βασίλη Αϊβαζίδη, MSc, PhDc, Σύμβουλο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Λειτουργό Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας, συμμετείχαν οι ομιλητές: Λήδα Σγουράκη, Branch Manager Professionals, της Randstad, Μανώλης Λαμπόβας, Strategic Development Manager στην HePIS, Νίκος Πρατσίδης, Manager Principal People στην Work-Hellas, Ιουλία Δεσποινούδη, Project Manager & Communication Specialist στην ISON, Χριστίνα Μαζουροπούλου, Senior Account Manager στην Hellas EAP.

Η κυρία Σγουράκη παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την έρευνα της Randstad με θέμα «HR Trends & Salary Report» ανέφερε ότι από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις: 58% αναμένει ανάπτυξη, 65% σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 35% σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και 57% υποστηρίζει ότι οι μισθοί διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με προηγούμενα χρόνια. 

Η κυρία Σγουράκη υπογράμμισε ότι η κυριότερη πρόκληση για το 2016 είναι η αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας σε συνάρτηση με μια διοίκηση που εμπνέει τους εργαζόμενους, διατηρεί το ταλέντο και παρέχει άρτιο περιβάλλον εργασίας. Ο κύριος Λαμπόβας μίλησε για το παράδοξο να υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 500.000 κενές θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες δεν καλύπτονται εξαιτίας της απουσίας κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας στους νέους ακουμπάει το 50%, υπάρχουν 1.500 κενές θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο είναι να στραφεί ο κόσμος προς τις ψηφιακές δεξιότητες με σκοπό να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κυρία Δεσποινούδη μίλησε για την ανάγκη να αναπτυχθούν τα soft skills στο υπάρχον δυναμικό, καθώς και για τη σημασία των ψυχομετρικών test προκείμενου να γίνονται πιο στοχευμένες προσλήψεις. Η κυρία Μαζουροπούλου ανέφερε ότι πρέπει οι εταιρείες να αναπτύξουν ένα ψυχολογικά υγιές εργασιακό περιβάλλον, ώστε να πετύχουν μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας τους. Οι εταιρείες χρειάζονται εσωτερικά προγράμματα στη στήριξη της ψυχικής υγείας. Ο κύριος Πρατσίδης υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος, καθώς σήμερα είναι απαραίτητος ο συνδυασμός προσόντων, με σημαντικότερο αυτό της προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι μόνο δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο στέλεχος, αλλά και να καταφέρει μια εταιρεία να το κρατήσει. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κόμβοι συμβολής εμπειρίας HRM με την υποστήριξη των facilitators του Α.Κ.Μ.Α.. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και θα συμπεριληφθούν στο Hellenic HR Community Report. Τους κόμβους υποστήριξαν οι: η κυρία Δάφνη Δαυίδ, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ομάδας, η κυρία Παναγιώτα Δημοπούλου, Ψυχολόγος, M.Sc. Θεραπεύτρια Ομάδας και Οικογένειας, η κυρία Λίνα Καΐρη, Ψυχολόγος MA, Ψυχοθεραπεύτρια, η κυρία Ελένη Κοτσώνη, MSc PhD Συστημική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, ο κύριος Αλέξης Μπράιλας, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, ο κύριος Γιάννης Παναγόπουλος, Ψυχοθεραπευτής – Εκπαιδευτής Ενηλίκων, η κυρία Ειρήνη Παπατρέχα, Ψυχολόγος, η κυρία Αφροδίτη Ραλλάτου, Ψυχολόγος M.Sc., Οικογενειακή Θεραπεύτρια και η κυρία Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη, MSc Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας και Ομάδας. 

Βιωματικό παιχνίδι από τον κύριο Στέλιο Καλαθά, Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και Εμψυχωτή έδωσε έμφαση στην Συναισθηματική Διαλεκτική μέσα από τα 7 Βασικά Συναισθήματα. 

Η διοργάνωση του HR Community Conference & Awards 2016 πραγματοποιήθηκε με την συμβολή των:

Επιστημονική υποστήριξη: ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – A.K.M.A.

Υπό την αιγίδα: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΕΠΕ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Ε.Ε.Α., ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Ε.Β.Ε.Α.

Xορηγοί: RANSTAD, EY, ORACLE

Υποστηρικτές: CAREER-DESIDN, ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΜΙΔΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, VSN HUB, ICF GREECE, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, FOCUS BARI, OWIWI, HELLENIC AMERICAN COLEGE, ISON PSYCHOMETRICA, HUMAN FACTOR, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ Υποστηρικτές Λειτουργίας: SHIRTAKI.COM, ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ, ARMATIM, ENTYPA.NET, SOUNDWORKS AUDIOVISUAL, DIVANI CARAVEL HOTEL Χορηγοί Επικοινωνίας: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, INSIDER.GR, SBC ΤV, PALO, STARTUPPER.GR, ΕΠΙΧΕΙΡΩ, ΕΜΕΑ.GR, IN2LIFE.GR

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε: Μαίρη Κατσαπρίνη, Events Marketing Director, SKYWALKER.GR, 210 9730280, εσωτ. 208, mkatsaprini@skywalker.gr.

Ελληνικά
Κατηγορία: 
Συνέδριο
Πρόγραμμα: 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

«HR COMMUNITY CONFERENCE & AWARDS»

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, Divani Caravel Hotel

Υπεύθυνη Προγράμματος: Μαρία Γεωργαλά, Επικοινωνιολόγος-Σύμβουλος Σταδιοδρομίας DEA Επικοινωνίας & Πληροφορίας-GCDF, Career Design

 09.00-09.30

Εγγραφή & καφές

09.30-10.00

Καλωσόρισμα & Χαιρετισμοί:

Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager, Skywalker.gr 

Νικόλαος Λεβετσοβίτης, Α’ Αντιπρόεδρος του EEA (Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών) 

10.00-11.00 

Panel I: «Η Μεγάλη Εικόνα»

Συντονίστρια: Μαρία Γεωργαλά, Επικοινωνιολόγος – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας DEA Επικοινωνίας & Πληροφορίας – GCDF, Career Design

Ομιλητές: 

11.00-11.40 

Panel II: «Η Ελληνική Αντίληψη της Πραγματικότητας».
Παρουσίαση Ερευνών.

Συντονιστής: Κώστας Κετσιετζής, Δημοσιογράφος insider.gr

  1. Έρευνα Focus Bari: «Είμαστε στην εποχή του Phy-gital: and now what?».
    – Παρουσίαση: Άννα Καραδημητρίου, Αντιπρόεδρος & Γενική Διευθύντρια Adhoc Ερευνών, Focus Bari
  2. Έρευνα Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Επαγγελματικός προσανατολισμός ατόμων με ψυχικές διαταραχές», Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    – Παρουσίαση: Αντώνιος Καλέντζης, Ψυχολόγος, Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής  Υγείας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  3. Έρευνα & Εμπειρία 106 ετών στην εξέλιξη κοινοτήτων και δικτύων της ελληνικής κοινωνίας  
    – Παρουσίαση: Δημήτρης Καλούπης, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
  4. Έρευνα Manpower: «Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου 2015»
    – Παρουσίαση: Ερατώ Παρασχάκη, Head of Talent and Career Management, ManpowerGroup 

11.40-12.30 

Keynote Speech: «Εστιάζοντας στα Ζωντανά Συστήματα»

 Πέτρος Πολυχρόνης, Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), Θεραπευτής Ομάδας και Οικογένειας, Παιδοψυχίατρος

12.30-13.00 

Επιλογή Θεματικών Κόμβων / Coffee Break

13.00-14.00

Κόμβοι Συμβολής Εμπειρίας HRM

14.00-14.30

«Η Εμπειρία του συστήματος: Επιχειρηματίες και Εργαζόμενοι»

Έρευνα Skywalker: «Εργασιακές Αντιλήψεις στην Ελλάδα»
– Παρουσίαση: Δρ. Σοφία Πρωτόπαπα, Director of the Career Development Office, Hellenic American College

14.30-15.30

Lunch & Networking Break

15.30-16.00 

Βιωματικό παιχνίδι: 7 Βασικά Συναισθήματα

Στέλιος Καλαθάς, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Εμψυχωτής – Συναισθηματική Διαλεκτική

16.00-17.00

Hellenic HR Community Report  

17.00-18.00

Panel III«Οικοσύστημα: Τάσεις στην Εργασία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού»

Συντονιστής: Βασίλης Αϊβαζίδης, MSc, PhDc, Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Λειτουργός Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας 

Έρευνα «Randstad HR Trends & Salary Report»
– Παρουσίαση: Λήδα Σγουράκη, Branch Manager Professionals, Randstad

Τοποθετήσεις-Συζήτηση:
Μανώλης Λαμπόβας, Strategic Development Manager, HePIS 
Νίκος Πρατσίδης, Manager Principal People at Work-Hellas
Ιουλία Δεσποινούδη, Project Manager & Communication Specialist, ISON
Χριστίνα Μαζουροπούλου, Senior Account Manager, Hellas EAP 

18.00-19.00

Τελετή απονομής βραβείων HR Community Awards 2016

Περιεχόμενο: 

Η αναγκαιότητα για μια κοινότητα στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που θα συζητήσουν για τη μετάβαση από το terra στο micro, από την παγκόσμια κοινωνία στην κοινότητα, που θα τοποθετήσουν την παραγωγή αγαθών πριν από το κέρδος, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος δημιουργικής οικονομίας, που θα καταφέρουν να εναρμονίσουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς με τις δεξιότητες που σήμερα χρειάζονται, ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του HR Community Conference & Αwards 2016 που διοργάνωσε το Skywalker.gr την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στο Divani Caravel, στην Αθήνα. 

Σε ποιους απευθύνεται: 

Το συνέδριο αυτό απευθύνεται σε: 

  • Επαγγελματίες HR
  • Ακαδημαϊκούς
  • Φοιτητές του κλάδου (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί)
  • Startups
  • Συμβούλους επιχειρήσεων 
  • Συμβούλους ψυχικής υγείας 
  • Life, Business, Executive Coaches
  • Εταιρείες που παρέχουν ψυχομετρικά εργαλεία για τμήματα HR 
  • Εταιρείες πιστοποίησης
Θεματικές ενότητες συνεδρίου: 

Panel I: «Η Μεγάλη Εικόνα»

Θέματα των ομιλιών:

  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός 
    Η συνεχής εξέλιξη  της  ψηφιακής  τεχνολογίας σε σχέση με την οργανωτική, λειτουργική και επιχειρηματική καινοτομία. Με εστιασμένο το φακό στην ανθρώπινη ευημερία. 
  • Εναρμόνιση της διαφορετικότητας 
    Πόσο εκπαιδευμένες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες δημογραφικές και κοινωνικές ανακατατάξεις. 
  • Δημιουργώ και μοιράζομαι γνώση και δεξιότητες 
    Οι νέες δεξιότητες που καλούνται να αναπτύξουν οι ανθρώπινοι πόροι  σε εποχή μετάβασης, για να συν –κατασκευάσουν κοινωνική πραγματικότητα.
  • Κινητικότητα των Ταλέντων
    Η παγκόσμια μόχλευση πολιτισμών, οικονομιών και ιδεών δημιουργεί την άμεση συσχέτιση μετακίνησης ταλέντων με την οικονομική και κοινωνική ευημερία.
  • Κοινότητες & Δίκτυα 
    Νέες μορφές Συνεργασίας, νέες οπτικές, διαφορετικοί τρόποι, ανεύρεσης και αξιοποίησης  ευκαιριών μέσα από τη δημιουργία εικονικών και πραγματικών κοινοτήτων και δικτύων.

Panel II: «Η Ελληνική αντίληψη της πραγματικότητας»

Πως αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τις Διεθνείς Τάσεις. Παρουσίαση και Σχολιασμός Ερευνών.

Κόμβοι Συμβολής Εμπειρίας HRM

Στόχος των εργαστηρίων είναι η bottom-up συγκέντρωση γνώσης και  ανάπτυξη της  συν-δημιουργίας μέσα από ομάδες, δίκτυα και κοινότητες.

Οι σύνεδροι σχηματίζουν ομάδες  10 ατόμων και επιλέγουν θεματολογία που αφορά σε τομείς του HR στην ελληνική επιχείρηση με στόχο τον προβληματισμό, τη συζήτηση και την προαγωγή γνώσης. Η όλη διεργασία θα συντονιστεί από εξειδικευμένους facilitators.

Οι ομάδες θα αποτυπώσουν τις ιδέες τους, τα συμπεράσματα  και τις προτάσεις τους  μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού  HRM.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της διεργασίας θα συμπεριληφθούν στο Hellenic HR Community Report το οποίο θα παρουσιαστεί από τους σύνεδρους στην ολομέλεια.

Προτεινόμενα θέματα που θα συζητηθούν στους κόμβους:

  • Η εποχή των Big Data Analytics. Η διαχείριση τους  και η συνδεσιμότητα με όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες.
  • Η στελέχωση προσωπικού στην εποχή των social media και των online communities.
  • Όρια και κανόνες  στη χρήση social media; Στην ψηφιακή εποχή η απαγόρευση χρήσης των social media από εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αυξάνει ή μειώνει την ανταγωνιστικότητα  της επιχείρησης;
  • Ανάπτυξη ενιαίας εταιρικής κουλτούρας σε μια επιχείρηση δίχως σύνορα. Virtual και απομακρυσμένη εργασία. Νέα μοντέλα διοίκησης και ηγεσίας στην εποχή της ανάπτυξη δικτύων και κοινοτήτων.
  • Τελικά ποιους προσλαμβάνω; Ρατσισμός, ευάλωτες κοινωνικές και ειδικές ομάδες. Η πρόκληση της διαφορετικότητας εντός επιχειρήσεων και οργανισμών. 
  • Γυάλινο ταβάνι;  Το ζήτημα   αμοιβών των γυναικών στις επιχειρήσεις. Γιατί μας απασχολεί ακόμα;
  • Just shoot me! Πόσο αγχωμένο είναι το προσωπικό; Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout syndrome).  Διαδικασίες,  κανονισμοί  και πολιτική των επιχειρήσεων  για την αποφυγή του εργασιακού άγχους. Η εναρμόνιση των προσωπικών και εταιρικών στόχων.
  • Εργασιακός εκφοβισμός (bullying) και ηθική παρενόχληση (mobbing). 
  • Δεν προσλαμβάνεστε! Η εμπειρία της απόρριψης στη διαδικασία επιλογής.
  • Αξιοποίηση νέων και υφιστάμενων  στελεχών. Έχει εκπαιδευτεί η ελληνική επιχείρηση να αξιολογεί και να επενδύει  στο ταλέντο του κάθε στελέχους;
  • Στεγανά στο μοίρασμα γνώσης μεταξύ νέων και παλιών στελεχών στην επιχείρηση.  
  • Καθόσουνα στο διπλανό γραφείο. O απόηχος των μειώσεων αμοιβών και προσωπικού στους «επιβιώσαντες» υπαλλήλους. 
  • Άλλα περίμενα… Η απόσταση μεταξύ εκπαίδευσης και καθημερινότητας στο ελληνικό επιχειρησιακό και εργασιακό περιβάλλον.
  • Μ’ αρέσει να δουλεύω! Απενοχοποιημένο και  δημιουργικό περιβάλλον εργασίας και επίτευξη στόχων. Το δημιουργικό περιβάλλον εργασίας,  διαδραστικότητα  αλλά και  χρήση τεχνολογιών (gamification) για την επίτευξη των εταιρικών στόχων. 
  • Συναθλητές, συν-καλλιτέχνες, συν-δημιουργοί. Ανάπτυξη «δεσμών» για μία  ισχυρή βιώσιμη επιχειρησιακή ομάδα και κοινωνία πολιτών. 
  • Αξιολόγηση απόδοσης. Φίλος ή εχθρός; Η αντίληψη  για τη χρήση των εργαλείων αξιολόγησης από εργοδότες και από εργαζόμενους.
  • HR και Μarketing: αλληλοεξαρτώμενες λειτουργίες της επιχείρησης. Τι μπορεί να μάθει το ένα τμήμα από το άλλο;
  • Διακράτηση και προσέλκυση δημιουργικού και αποτελεσματικού ανθρώπινου δυναμικού.

Έρευνα: Η εμπειρία του συστήματος: Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι 

Τι σκέφτονται εργοδότες και εργαζόμενοι για τα θέματα που περιλαμβάνει το Hellenic HR Community Report. Πως αντιλαμβάνονται το σύγχρονο HRM και τις λειτουργίες του στο μεταβατικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Panel III: «Οικοσύστημα: Τάσεις στην Εργασία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού»

Παράθεση των εξελίξεων και των τάσεων που δημιουργούν αυτές στις εργασιακές δομές και την διαχείριση των Ανθρώπινων Πόρων

Κόμβοι Εμπειρίας: 

Οι συζητήσεις στους Κόμβους Εμπειρίας HRM:

Μια από τις ομάδες που συζήτησε για το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης τόνισε το ρόλο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, που δρα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων, δίνοντάς του τον καθοριστικό ρόλο του «εξισορροπιστή». Η ΔΑΔ αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και την ψυχολογία του προσωπικού και πρέπει να δρα εξ ορισμού προληπτικά διασφαλίζοντας την εξάλειψη και τη μείωση τέτοιων φαινομένων με παρεμβάσεις σε δομές, συστήματα και στην εκπαίδευση. Τα μέλη κατασκεύασαν μία αλυσίδα από σχήματα που ενώνονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας την ένωση, το σεβασμό, την ομαδικότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
NodeA

Ένας άλλος Κόμβος ανέλυσε την απόσταση μεταξύ εκπαίδευσης και καθημερινότητας στο ελληνικό επιχειρησιακό και εργασιακό περιβάλλον. Εδώ τα μέλη κατέθεσαν ότι παρά τις προσπάθειες που γνωρίζουν ότι συμβαίνουν, υπάρχει μεγάλη απόκλιση αυτών των δύο στην ελληνική πραγματικότητα. Η πρότασή τους ήταν να συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση αλλά και θετικότητα. Η ομάδα κατασκεύασε μία πολύχρωμη γέφυρα που συμβόλιζε τη Μετάβαση, θέλοντας να γεφυρώσουν το κενό ανάμεσα στις έννοιες της διαφορετικότητας και της πολυπλοκότητας, της σύνθεσης απόψεων και της ευελιξίας, της δημιουργικότητας και της γνώσης του «Εαυτού» ώστε να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ του τι μαθαίνουμε και του τι πραγματικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον εργασιακό στίβο.
NodeB

Ένα άλλο ιδιαίτερα σύγχρονο θέμα πραγματεύτηκε ο Κόμβος σχετικά με την επιρροή και το ρόλο που παίζουν τα social media στον εργασιακό χώρο. Τόνισαν ότι γενικά υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για τα social medίa σε κάθε εταιρία και ότι πλέον αποτελούν ένα εργαλείο μαζικής επικοινωνίας, η χρήση του οποίου μπορεί να καλή ή λιγότερο καλή, ανάλογα από τον άνθρωπο που τα χρησιμοποιεί, συνδέοντας τα με την υφιστάμενη εταιρική κουλτούρα. Καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες και παραδείγματα, η ομάδα προβληματίστηκε για την γενικευμένη πλέον χρήση τους, καθώς συχνά τα άτομα εκτίθενται δημόσια σε μεγάλο βαθμό χωρίς να το αντιλαμβάνονται, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους ίδιους αλλά και συχνά και τις εταιρίες.
NodeC

Επίσης, σημαντικό ήταν το θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο Κόμβος σχετικά με την εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης απόδοσης και για το αν αυτά λειτουργούν ή όχι και προς ποια κατεύθυνση. Το ζήτημα αυτό είναι πλέον είναι ένα σύγχρονο debate για τη ΔΑΔ. Η αξιολόγηση περιγράφηκε ως το φίλτρο που επεξεργάζεται στοιχεία, που στόχο έχουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας, αντικατοπτρίζοντας πάντα την εταιρική κουλτούρα. Σαφώς και υπήρχαν αντίθετες απόψεις για την εφαρμογή ή όχι αυτής αλλά όλοι συμφώνησαν για τη σύνδεση της με την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των εργαζομένων και σίγουρα βέβαια με την αμοιβή. Υπήρξαν τοποθετήσεις για την άτυπη αξιολόγηση σε επίπεδο μικρού μεγέθους εταιριών, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρήθηκε αρνητική ή μη ύπαρξή της. Βέβαια υπήρχαν ενστάσεις για την ποιότητα των αξιολογήσεων, τους τρόπους εφαρμογής κ.λπ., καθώς για το αν τελικά ενισχύει ένα θετικά ανταγωνιστικό πνεύμα, προάγοντας την ευγενή άμιλλα ή όχι και με ποιόν τρόπο. Επίσης τέθηκε το ζήτημα αξιολόγησης μετρήσιμων και μη μετρήσιμων στόχων, που θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με διαφορετικά αντικείμενα εργασίας. Το καίριο ερώτημα όμως που προέκυψε ήταν το πως διαχειριζόμαστε την αξιολόγηση. Προϋπόθεση λοιπόν για μία επιτυχημένη διαχείριση της λειτουργίας αυτής είναι η ενδυνάμωση και εκπαίδευση των εργαζομένων, παρέχοντας τους τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να βλέπουν τη διαδικασία θετικά για να έχουν πρόθυμη στάση, προς την προσωπική βελτίωση.
NodeD

Διακράτηση και προσέλκυση δημιουργικού και αποτελεσματικού ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό ήταν το θέμα για το οποίο ο Κόμβος εξέφρασε το ότι υπήρχε σχετική δυσκολία για την εξαγωγή αποτελέσματος. Τα ερωτηματικά που προέκυψαν εστίασαν στην έννοια του ταλέντου και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Η ομάδα θεώρησε πολύ σημαντικό τα δύο παραπάνω να εναρμονίζονται με τα αξιακά συστήματα των εταιριών και των εργαζομένων για τη διασφάλιση της προσέλκυσης και της διακράτησης ταλαντούχου και αποτελεσματικού προσωπικού. Τα ερωτήματα ήταν τα εξής: Τι σημαίνει ταλέντο για τον καθένα, αν υπάρχει ηλικιακό όριο και αν οι εταιρίες δίνουν τις ευκαιρίες στα ταλέντα να αναπτυχθούν και να φθάσουν στο ζενίθ. Η ομάδα εμπνεύστηκε από την ερμηνεία των εννοιών και έδωσε ένα πολύ θετικό συμβολισμό στο ταλέντο, φτιάχνοντας με τα υλικά έναν ήλιο που γι’ αυτούς σημαίνει μια νέα αρχή.
NodeE

Τέλος, ένας από τους Κόμβους Συμβολής Εμπειρίας HRM συζήτησε το θέμα της επικοινωνίας των πληροφοριών μεταξύ παλαιών και νέων στελεχών εντός της επιχείρησης. Πόσο ανοικτοί στις ιδέες των νέων είναι οι παλιοί; Η ομάδα κατασκεύασε ένα σπίτι «με ανοικτά παράθυρα στον κόσμο». Το σπίτι αυτό συμβόλιζε την ανοικτότητα των ανθρώπων στο να ανταλλάσσουν πληροφορίες, βάζοντας στην άκρη ό,τι πιθανά τους διαφοροποιεί. Η ομάδα εστίασε στις σχέσεις όπου και οι δύο μεριές κερδίζουν. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχουν και να καλλιεργούνται στο εργασιακό περιβάλλον οι ανθρώπινες δεξιότητες. Η ομάδα συνέθεσε τη συνολική θεματολογία του συνεδρίου, που επικεντρώθηκε στη λειτουργία των συστημάτων και στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες κινητοποιούν και διατηρούν τους ανθρώπους στο δεδομένο εργασιακό περιβάλλον. Για την ομάδα οι νέοι θα πρέπει να οπλιστούν με πίστη, αποφασιστικότητα, πείσμα και γνώση αλλά και τη δεξιότητα να οριοθετούν τους άλλους και οι παλιότεροι να δίνουν τις ευκαιρίες σε μία ανταποδοτική και δημιουργική σχέση.
NodeF

Η σύνθεση:

«Η διαδικασία συστημικής προσέγγισης για τη σύνθεση των παρουσιάσεων των Κόμβων Συμβολής Εμπειρίας και τη δημιουργία του Hellenic HR Community Report ανάμεσα σε έξι διαφορετικά συμπεράσματα, με τόσο διαφορετική αφετηρία, δεν μπορεί προφανώς να στηριχθεί στο αντικείμενο, αυτό που κάθε ομάδα επεξεργάστηκε, άρα η δουλειά των ομάδων και η δική τους εξοικείωση ήταν να παραμείνουν σε αυτό που ονομάζουμε διεργασία, δηλαδή στον τρόπο μέσα από τον οποίο παράχθηκε το όποιο αποτέλεσμα.
Μέσα από όλα αυτά που ακούστηκαν, η πρώτη ομάδα ξεκίνησε μιλώντας μας για την ανοικτότητα. Η ανοικτότητα στον κόσμο σημαίνει ανοικτότητα και στη σχέση και αυτή η ανοικτότητα στη σχέση επιτρέπει να υπάρχουν -λέει η δεύτερη ομάδα- πολλές απόψεις πάνω στο τραπέζι από πολλές και διαφορετικές αφετηρίες, που τελικά οδηγούν σε δημιουργικότητα.
Και αυτή η δημιουργικότητα με τη σειρά της οδηγεί σύμφωνα με την τρίτη ομάδα στο να αναπτυχθούν ερωτήματα, παρά να αντληθούν συμπεράσματα και να ερευνηθεί τι είναι το ταλέντο, το οποίο συμβολίζεται με έναν ήλιο, άρα ερωτήματα που έχουν να κάνουν και με το ταλέντο και με τις δεξιότητες.
Κι έρχεται η τέταρτη ομάδα να πει ότι αυτές οι δεξιότητες είναι τελικά που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, γιατί πίσω από τη χρήση, πίσω από το μέσο π.χ. το facebook, υπάρχει ένας άνθρωπος που κάνει αυτή τη χρήση, άρα ο άνθρωπος είναι αυτός που δίνει νόημα και ενσαρκώνει το ρόλο. Κατόπιν, η πέμπτη ομάδα μίλησε για εξισορρόπηση τονίζοντας το ρόλο της ανάγκης να ισορροπήσεις ανάμεσα στους προσωπικούς και στους εταιρικούς στόχους και ποιοι είναι οι τρόποι που χρησιμοποιείς γι’ αυτό, το burnout δηλαδή τελικά καταλήγει πάλι στις σχέσεις.
Και η τελευταία ομάδα έρχεται και λέει ακριβώς ότι αυτή η σχέση είναι που σε βοηθάει να γεφυρώνεις τα κενά, όποια και αν είναι και όπου και αν προκύπτουν αυτά».

Τους Κόμβους υποστήριξαν οι παρακάτω συνεργάτες του ΑΚΜΑ:

Δάφνη Δαυίδ, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ομάδας
Παναγιώτα Δημοπούλου, Ψυχολόγος, M.Sc. Θεραπεύτρια Ομάδας και Οικογένειας
Λίνα Καΐρη, Ψυχολόγος MA, Ψυχοθεραπεύτρια
Ελένη Κοτσώνη, MSc PhD Συστημική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια
Αλέξης Μπράϊλας, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος
Γιάννης Παναγόπουλος, Ψυχοθεραπευτής – Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Ειρήνη Παπατρέχα, Ψυχολόγος
Αφροδίτη Ραλλάτου, Ψυχολόγος M.Sc., Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη, MSc Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας και Ομάδας 

Γιατί να συμμετάσχω;: 

Οι συμμετέχοντες:

  • ενημερώνονται και προβληματίζονται για τη «Μεγάλη Εικόνα», που επικρατεί στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσω ευρείας θεματολογίας και ερευνών που άπτονται κρίσιμων πτυχών της κοινωνικής πολιτικής, οικονομικής και τεχνολογικής πραγματικότητας.
  • μέσω δημιουργίας επικοινωνιακών κόμβων γνώσης, αναπτύσσουν και δημιουργούν κέντρα σκέψης, συντελώντας στην αποτύπωση των ελληνικών δεδομένων  του HRM πεδίου στην Ελλάδα. Ανταλλάσουν και καταγράφουν  ιδέες, λύσεις και προτάσεις  για τα καίρια θέματα που  αφορούν στις λειτουργίες και στις ανάγκες του HRM.
  • συνδιαλέγονται με επαγγελματίες του τομέα τους αλλά και με  εμπλεκόμενους φορείς και παρόχους υπηρεσιών σε μία σύνθεση συμμετεχόντων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα  της επιχειρηματικής δραστηριότητας του τόπου.
  • εντάσσονται και γίνονται συν-δημιουργοί της  HR Community και αξιοποιούν τη δημοσιότητα του συνεδρίου μέσα από προβολή σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Κοινωνικής Δικτύωσης. 
Απολογισμός Συνεδρίου: 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «HR Community Conference & Awards 2016»

HR: Η μετάβαση από το terra στο micro, από την παγκόσμια κοινωνία στην κοινότητα, από την εργασία στην ευτυχία

Η αναγκαιότητα για μια κοινότητα στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που θα συζητήσουν για τη μετάβαση από το terra στο micro, από την παγκόσμια κοινωνία στην κοινότητα, που θα τοποθετήσουν την παραγωγή αγαθών πριν από το κέρδος, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος δημιουργικής οικονομίας, που θα καταφέρουν να εναρμονίσουν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς με τις δεξιότητες που σήμερα χρειάζονται, ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες του HR Community Conference & Αwards 2016 που διοργάνωσε το Skywalker.gr την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στο Divani Caravel, στην Αθήνα. 

Ο κύριος Δημήτρης Φυντάνης, Business Continuity Manager του Skywalker.gr, στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος να παράγει κοινωνικά αγαθά πάνω από το κέρδος. «Θα συζητήσουμε για μια μετάβαση, από την υπακοή στη συμμετοχή, από την ανασφάλεια στην πρωτοβουλία και από τον φόβο στην προσπάθεια να συναντήσουμε συνθήκες που ευνοούν τη ζωή και την ευτυχία και λιγότερο που υπηρετούν μηχανισμούς». 

Ο κύριος Λεβετσοβίτης Νικόλαος, Α’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη να εναρμονιστούν οι δεξιότητες που είναι απαραίτητες σήμερα με τις ανάγκες που έχει η αγορά, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις με νέες ιδέες, καινοτόμες, νέων τεχνολογιών. «Καταντήσαμε χώρα αναντιστοιχιών. Αναντιστοιχία παραγωγής κατανάλωσης, φόρων και φοροδοτικής ικανότητας, επενδύσεων και γραφειοκρατίας, δημόσιας διοίκησης και αναγκών της κοινωνίας, παιδείας και κοινωνίας». 

Στο Panel I: «Η Μεγάλη Εικόνα» με συντονίστρια την κυρία Μαρία Γεωργαλά, Κοινωνιολόγο– Σύμβουλο Σταδιοδρομίας DEA Επικοινωνίας & Πληροφορίας – GCDF της Career Design συμμετείχαν οι ομιλητές: Δημήτριος Μιχαηλίδης, δημοσιογράφος ΑγροΝέα, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Περιβολάρη Βάλια, Διευθύντρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού – Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ernst & Young, Τσαρούχης Γιάννης, Senior Account Manager, HCM Applications της Oracle Hellas και Αλεξοπούλου Γεωργία, Recruitment Manager της Adecco HR. 

Η κυρία Παπαλεξανδρή μίλησε για τις κύριες τάσεις που εμφανίζονται στο εργασιακό τοπίο διεθνώς και τη μετάβαση από το macro στο micro. Παρουσιάζονται σήμερα μεγάλες δημογραφικές ανισότητες, έκρηξη στην ψηφιακή τεχνολογία και στα social media, αλλά παράλληλα σημαντικές ελλείψεις σε γνώσεις και δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα. Ο κύριος Τσαρούχης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εξάρτηση που έχουμε από την τεχνολογία, είτε ως καταναλωτές είτε ως εργαζόμενοι. Πιο συγκεκριμένα για τη διαχείριση των Big Data από τις επιχειρήσεις προς όφελος των εργαζομένων θα οδηγήσει σε ένα παραγωγικό και ευτυχισμένο παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Η κυρία Περιβολάρη μίλησε για την εναρμόνιση της διαφορετικότητας, για την ιδιαίτερη σημασία που έχει η δημιουργία κουλτούρας ομαδικότητας. Για την ανάγκη να αναδειχθεί ότι η διαφορετικότητα τελικά αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Η κυρία Αλεξοπούλου επικέντρωσε την ομιλία της στην κινητικότητα των ταλέντων. Η αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα, είναι ένα ικανό εργατικό δυναμικό, που θα έχει τις απαραίτητες δεξιότητες και συμπλήρωσε ότι η κινητικότητα των ταλέντων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία παγκόσμιων δικτύων γνώσης, καθώς επίσης και για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Ο κύριος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις κοινότητες και τα δίκτυα, τονίζοντας ότι η κοινωνικά οικονομία είναι η ικανοποίηση των αναγκών και ότι στο μέλλον θα μιλάμε για μιλάμε για μια διαφορετική κοινωνία. 

Στο Panel II: «Η Ελληνική Αντίληψη της Πραγματικότητας» με συντονιστή τον κύριο Κώστα Κετσιετζή, Δημοσιογράφο του insider.gr, συμμετείχαν οι ομιλητές: Άννα Καραδημητρίου, Αντιπρόεδρος & Γενική Διευθύντρια Adhoc Ερευνών της Focus Bari, Αντώνιος Καλέντζης, Ψυχολόγος, Εκπαιδευτής Προγραμμάτων Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δημήτρης Καλούπης, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Ερατώ Παρασχάκη, Head of Talent and Career Management στην Manpower Group. 

Η κυρία Καραδημητρίου, παρουσιάζοντας έρευνα της Focus Bari με τίτλο «Είμαστε στην εποχή του Phy-gital: and now what?», τόνισε ότι το Phy-gital είναι η πραγματική συνύπαρξη ψηφιακού και μη ψηφιακού κόσμου, η οποία μας επηρεάζει καθημερινά. Ο κύριος Καλέντζης μίλησε για τον επαγγελματικό προσανατολισμό ατόμων με ψυχικές διαταραχές και για την απαίτηση της εποχής να αντιστοιχίζονται οι δεξιότητες του πάσχοντα με τις κατάλληλες εργασίες. Ο κύριος Καλούπης μίλησε για την εμπειρία των Ελλήνων Προσκόπων στην εξέλιξη κοινοτήτων και δικτύων της ελληνικής κοινωνίας, αναφέροντας ότι οι εθελοντές επωφελούνται από τις ευκαιρίες προσφοράς και δημιουργικότητας που προκύπτουν. Η κυρία Παρασχάκη παρουσιάζοντας έρευνα της Manpower Group με τίτλο «Έλλειψη Ταλέντου 2015» η οποία πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως, τόνισε ότι οι παγκόσμιες τάσεις επηρεάζουν και το τοπικό επίπεδο. Στην Ελλάδα υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη αναγκών σε επιχειρησιακό επίπεδο, κατατάσσοντας την στην 6η θέση σε έλλειψη ταλέντου, έναντι της 19ης περσινής. Η έλλειψη εμπειρίας επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων είναι οι βασικοί λόγοι από τους οποίους προκύπτει η σημερινή κατάσταση.

Ο κύριος Πέτρος Πολυχρόνης, Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), Θεραπευτής Ομάδας και Οικογένειας και Παιδοψυχίατρος, εστίασε στα ζωντανά συστήματα προσεγγίζοντας παράλληλα και τον άνθρωπο που δρα μέσα σε αυτά. Ανέφερε ότι η συνεργασία και η προσπάθεια για ένταξη όσων περισσότερων ανθρώπων στα ζωτικά συστήματα είναι απαραίτητο συστατικό εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα. «Η κοινωνία μας πρέπει να ξεφύγει από την κανονικότητα. Το σημαντικό είναι ακόμα και αν υπάρχει διαφωνία σε μια ομάδα αυτή να συνεργαστεί». Υπογράμμισε ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να πάμε ένα βήμα παρακάτω και όχι για να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Για να γίνει η μετάβαση απαιτείται η αποσταθεροποίηση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανάφερε ότι το σημαντικό στοιχείο επιχειρηματικής βιωσιμότητα είναι: οι εργαζόμενοι να αισθάνονται μέλη μιας κοινότητας, όπου έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται και η εταιρεία να δέχεται τις καινούργιες ιδέες και τους ανθρώπους και προσπαθώντας να αποκτήσει διαλογική σχέση μαζί τους. 

Στο Panel III: «Οικοσύστημα: Τάσεις στην Εργασία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού» με συντονιστή τον κύριο Βασίλη Αϊβαζίδη, MSc, PhDc, Σύμβουλο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Λειτουργό Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας, συμμετείχαν οι ομιλητές: Λήδα Σγουράκη, Branch Manager Professionals, της Randstad, Μανώλης Λαμπόβας, Strategic Development Manager στην HePIS, Νίκος Πρατσίδης, Manager Principal People στην Work-Hellas, Ιουλία Δεσποινούδη, Project Manager & Communication Specialist στην ISON, Χριστίνα Μαζουροπούλου, Senior Account Manager στην Hellas EAP.

Η κυρία Σγουράκη παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την έρευνα της Randstad με θέμα «HR Trends & Salary Report» ανέφερε ότι από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις: 58% αναμένει ανάπτυξη, 65% σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 35% σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και 57% υποστηρίζει ότι οι μισθοί διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με προηγούμενα χρόνια. 

Η κυρία Σγουράκη υπογράμμισε ότι η κυριότερη πρόκληση για το 2016 είναι η αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας σε συνάρτηση με μια διοίκηση που εμπνέει τους εργαζόμενους, διατηρεί το ταλέντο και παρέχει άρτιο περιβάλλον εργασίας. Ο κύριος Λαμπόβας μίλησε για το παράδοξο να υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 500.000 κενές θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες δεν καλύπτονται εξαιτίας της απουσίας κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό ανεργίας στους νέους ακουμπάει το 50%, υπάρχουν 1.500 κενές θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο είναι να στραφεί ο κόσμος προς τις ψηφιακές δεξιότητες με σκοπό να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η κυρία Δεσποινούδη μίλησε για την ανάγκη να αναπτυχθούν τα soft skills στο υπάρχον δυναμικό, καθώς και για τη σημασία των ψυχομετρικών test προκείμενου να γίνονται πιο στοχευμένες προσλήψεις. Η κυρία Μαζουροπούλου ανέφερε ότι πρέπει οι εταιρείες να αναπτύξουν ένα ψυχολογικά υγιές εργασιακό περιβάλλον, ώστε να πετύχουν μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας τους. Οι εταιρείες χρειάζονται εσωτερικά προγράμματα στη στήριξη της ψυχικής υγείας. Ο κύριος Πρατσίδης υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος, καθώς σήμερα είναι απαραίτητος ο συνδυασμός προσόντων, με σημαντικότερο αυτό της προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Συμπλήρωσε ότι δεν είναι μόνο δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο στέλεχος, αλλά και να καταφέρει μια εταιρεία να το κρατήσει. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κόμβοι συμβολής εμπειρίας HRM με την υποστήριξη των facilitators του Α.Κ.Μ.Α.. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και θα συμπεριληφθούν στο Hellenic HR Community Report. Τους κόμβους υποστήριξαν οι: η κυρία Δάφνη Δαυίδ, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Ομάδας, η κυρία Παναγιώτα Δημοπούλου, Ψυχολόγος, M.Sc. Θεραπεύτρια Ομάδας και Οικογένειας, η κυρία Λίνα Καΐρη, Ψυχολόγος MA, Ψυχοθεραπεύτρια, η κυρία Ελένη Κοτσώνη, MSc PhD Συστημική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, ο κύριος Αλέξης Μπράιλας, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, ο κύριος Γιάννης Παναγόπουλος, Ψυχοθεραπευτής – Εκπαιδευτής Ενηλίκων, η κυρία Ειρήνη Παπατρέχα, Ψυχολόγος, η κυρία Αφροδίτη Ραλλάτου, Ψυχολόγος M.Sc., Οικογενειακή Θεραπεύτρια και η κυρία Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη, MSc Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας και Ομάδας. 

Βιωματικό παιχνίδι από τον κύριο Στέλιο Καλαθά, Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και Εμψυχωτή έδωσε έμφαση στην Συναισθηματική Διαλεκτική μέσα από τα 7 Βασικά Συναισθήματα. 

Η διοργάνωση του HR Community Conference & Awards 2016 πραγματοποιήθηκε με την συμβολή των:

Επιστημονική υποστήριξη: ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – A.K.M.A.

Υπό την αιγίδα: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΕΠΕ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Ε.Ε.Α., ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – Ε.Β.Ε.Α.

Xορηγοί: RANSTAD, EY, ORACLE

Υποστηρικτές: CAREER-DESIDN, ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΜΙΔΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, VSN HUB, ICF GREECE, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, FOCUS BARI, OWIWI, HELLENIC AMERICAN COLEGE, ISON PSYCHOMETRICA, HUMAN FACTOR, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ Υποστηρικτές Λειτουργίας: SHIRTAKI.COM, ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΡΑΒΑΝΑ, ARMATIM, ENTYPA.NET, SOUNDWORKS AUDIOVISUAL, DIVANI CARAVEL HOTEL Χορηγοί Επικοινωνίας: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, INSIDER.GR, SBC ΤV, PALO, STARTUPPER.GR, ΕΠΙΧΕΙΡΩ, ΕΜΕΑ.GR, IN2LIFE.GR

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε: Μαίρη Κατσαπρίνη, Events Marketing Director, SKYWALKER.GR, 210 9730280, εσωτ. 208, mkatsaprini@skywalker.gr.

DFydanisLevetsovitis

   

Panel1

Panel2

Panel3

RandstadKalathas
Εκδήλωση: 
HRConference 2016
Χορηγοί: 
 

Υπό την Αιγίδα

SepeEeaEbea

 

Χορηγοί

RandstadEy

Oracle

 

Υποστηρικτές

CareerdesignLagoumidouHumanTechnologyVsnICFAegeanFocusBariOwiwi

HaecIsonHumanFactorDialektiki

 

Υποστηρικτές Λειτουργίας

ShirtakiKaravanasArmatimEntypaSoundWorksCaravelLogo

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

ImerisiaLogoInsider

SbcPaloLogoStartup

EpixeiroEmeaIn2life

Επόμενο Συνέδριο

Social Media

Επικοινωνία

Για γενικές πληροφορίες σχετικά με την HR Community και το συνέδριο/βραβεία, επικοινωνήστε μαζί μας:

hr@skywalker.gr
+30.210.9730280