Βασιλεία Βαξεβάνη

Η Βασιλεία Βαξεβάνη είναι επαγγελματίας αφηγήτρια. Έχει κάνει κλασικές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά την συνεπήρε η τέχνη της προφορικής αφήγησης. Σπούδασε την αφήγηση στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και έπειτα εμπλούτισε τις εμπειρίες της με σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με την αφήγηση και το παιδί. Συμμετείχε επίσης στο διεθνές εργαστήριο για επαγγελματίες αφηγητές στο Maison du Conte με τον Abbi Patrix και τον Ben Haggarty.

Η μεγάλη της αγάπη είναι τα κόμικς και ενσωματώνει στοιχεία αυτής της τέχνης στην αφήγησή της. Είναι μέλος της Comidom Press, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που προωθεί τα κόμικς στην Ελλάδα. Είναι συν-ιδρύτρια της Athens Comics Library, όπου πραγματοποιεί εργαστήρια για παιδιά. Επιπλέον, συνδυάζει την τέχνη των κόμικς με την αφήγηση, δίνοντας παραστάσεις με δημιουργούς κόμικς, όπου η αφήγηση συναντά την εικόνα.

Τελευταία χρησιμοποιεί το kamishibai, την ιαπωνική τέχνη αφήγησης που συνδυάζει τον λόγο και την εικόνα και που παρουσιάζεται μέσα σε μία μικρή ξύλινη σκηνή. Σε αυτή τη μικρή σκηνή παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο ξεδιπλώνονται με εικόνες ζωγραφισμένες στο χέρι.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οργανώνει, σχεδιάζει και πραγματοποιεί δημιουργικά εργαστήρια σε συνεργασία με μουσεία και βιβλιοθήκες (Μουσείο Ηρακλειδών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας κ.ά.). Στα εργαστήρια αυτά συνδυάζονται μύθοι και παραμύθια από όλο τον κόσμο με την κλασική λογοτεχνία και την καλλιτεχνική έκφραση.